Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

2024-07-08Mi az a Crohn -betegség?

A Crohn-betegség egy krónikus emésztőszervi megbetegedés. Leggyakrabban a vékonybél utolsó és a vastagbél első szakaszát érinti, de a tápcsatorna bármely részében megjelenhet. Idővel mélybe hatoló, nagy fekélyek alakulhatnak ki a bélfalban. A Crohn-betegség pontos okát jelenleg nem ismeri a tudomány, az biztos, hogy közvetlenül nem örökölhető, de valószínűleg szükséges hozzá genetikai hajlam és környezeti tényező.

A Crohn -betegség kezelése, gyógyítása

Jelenleg nincs ismert gyógymód a Crohn-betegségre és nincs olyan kezelési mód sem, amely mindenkinél működik. A dohányzásról való leszokás, az egészséges táplálkozás, a gyorsételek a kávé, alkohol, édesség zsíros ételek kerülése javíthat a beteg állapotán. Crohn-betegség gyakran érinti a vékonybelet, ahol a tápanyagok felszívódása történik, így az egyik legfontosabb panasz a fogyás, alultápláltság. A betegek számára a tápanyagokban, vitaminokban gazdag étrend ideális. Magyarországon a becslések szerint mintegy 35-40.000 ember szenved gyulladásos bélbetegségben, közülük csaknem a fele Crohn-betegségben. A betegség leggyakrabban a húszas és harmincas korosztályban jelentkezik, de egyre gyakoribb a Crohn a gyerekek között is.

A Crohn-betegség tünetei:

Gyakori tünet a hasi fájdalom, fogyás, hasmenés, ez lehet nyákos vagy véres is, a gyengeség, súlyosabb esetben láz. Ha a gyulladás az egész bélfalat érinti, akkor a belek között összenövések, átjárás (sipoly) is kialakulhat. A felszívódási zavar miatt kialakulhat vérszegénység, vitaminhiány. A tünetek nem jelentkeznek állandóan, a Crohn betegség jellemzően kétévenként újra fellángol.

Kilátások, a Crohn-betegség gyógyítása

Crohn-betegség általánosságban nem halálos, azonban a betegség egyes szövődményei, így a bélelzáródás, vagy a vastagbélrák már halálosak lehetnek. A betegség a mai tudásunk szerint sem gyógyszeresen, sem sebészileg nem gyógyítható. A Crohn-betegeknek folyamatos orvosi kontrollra és legtöbbször gyógyszeres kezelésre van szükségük egy esetleges műtét után is.

Crohn betegség vagy Colitis Ulcerosa?

A Colitis Ulcerosa azaz a fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn betegség hasonló tünetekkel járó bélbetegség. A különbség, hogy a colitis ulcerosa a végbélből kiindulva a vastagbélben alakul ki, mindig összefüggő területen jelentkezik, és csak a bél legfelső rétegét, a nyálkahártyát érinti. A Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely részét külön-külön, akár egy időben is megtámadhatja, és a bélrendszer minden rétegében pusztít.

Modern endoszkópokkal a pontos diagnózisért:

A kolonoszkópiás vizsgálaton nemcsak a vastagbél állapotát tekintik át, hanem a vékonybél utolsó szakaszát is. Így láthatóak a Crohn-betegség okozta esetleges perforációk is. Az Affidea Gasztroenterológiai Központban működik az ország egyik legmodernebb endoszkópja. Kérje szakorvosaink segítségét!