Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

2024-06-03Mi az a vastagbéltükrözés?

A kolonoszkópia vagy vastagbéltükrözés, a vastagbél vizsgálatára használatos endoszkópos vizsgáló módszer. Az orvosok egy rugalmas csövet helyeznek a vastagbélbe. Az eszközön keresztül fényt és képet továbbítanak, ez lehetővé teszi a vastagbél falainak vizsgálatát és az esetleges elváltozások feltárását. A vizsgálat sokak számára ijesztő lehet, ezért gasztroenterológiai központjainkban lehetőség van altatásban kérni a vizsgálatot. A vizsgálatról szívesen adunk telefonon is felvilágosítást, kérjük keresse bizalommal Call Centerünket!

Miért fontos?

A vastagbéltükrözés célja az elváltozások felismerése, és azokból szövettani minta vétele. Kiemelt szerepe van a vastagbélrákszűrésben. Ebben az esetben tünetmentes pácienseket vizsgálnak azzal a céllal, hogy megtalálják azokat a polipokat, melyekből később vastagbélrák alakulhat ki.  A kolonoszkópia alkalmas különböző bélgyulladások, pl. a Crohn-betegség vagy Irritábilis bélszindróma felismerésére is.

Hogy zajlik?

A vastagbéltükrözés bár kissé kellemetlen vizsgálat, szakértő kollégáink az Affidea gasztroenterológiai centrumaiban mindent megtesznek, hogy enyhítsék a beteg diszkomfort érzetét. Az eszközt -igény szerint altatásban -felhelyezve az orvos egy kamerán keresztül látja a belek állapotát. A vizsgálat során széndioxid befúvására is sor kerül, mely szélgörcsöt okozhat. Természetesen a vizsgáló orvos igyekszik csökkenteni a kellemetlenségeket a levegő szabályozásával. A műszer egy gombostűfejnyi minta vételére is alkalmas egy úgynevezett biopsziás fogót által, amely lehetővé teszi a nyálkahártyából történő mintavételt. Ez kis vérzéssel járhat, amely szerencsére hamar megszűnik.

Az altatás előnye, hogy a páciens ezekből a folyamatokból semmit nem érez.