Időpontfoglalás
Ügyfélszolgálat - magánrendelés +36 1 803 6464

2024-06-03A vastagbélrák számokban

Bár sokan legyintenek, hogy a vastagbéldaganat tipikus időskori betegség, ez ma már egyáltalán nem igaz. A világon 2040-re a vastagbélrák lehet a második leggyakoribb, halált okozó daganatos betegség az 50 év alatti felnőttek körében. Magyarországon már most minden tizedik beteg 55 évnél fiatalabb. Az elmúlt évtizedekben az emésztőrendszerben előforduló vastag- és végbéldaganatok száma megtöbbszöröződött, mind a férfiaknál, mind a nőknél ez a második leggyakoribb rosszindulatú rákos elváltozás. Magyarországon évente mintegy nyolc-kilencezer új megbetegedést regisztrálnak, mintegy hatezer(!) ember, azaz egy kisebb városnyi lakosság halálát okozza az, hogy nem ismerik fel időben a betegséget. Hazánkban százezer lakosra jutó új megbetegedések száma a férfiak körében évi 150 fölötti, nők esetében körülbelül 80 – ez azt jelenti, hogy az újonnan diagnosztizált vastagbéldaganatok gyakoriságát tekintve Európában Magyarország az első helyen áll a férfiak vonatkozásában, míg harmadik helyen a nők esetében. Hazánkban az összes diagnosztizált daganatos eset 16,7 százaléka valamilyen béldaganat. Sajnos a diagnosztizált páciensek több mint fele már nem tudja leküzdeni a betegséget, pedig az időben diagnosztizált vastagbélrák még nagyon jó eséllyel gyógyítható.

A vastagbélrák tünetei:

A vastagbelet érintő daganatok kezdetben nem okoznak tüneteket. Ezért is nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat. Erre gasztroenterológiai magánrendeléseinken van lehetőség, akár azonnali időpontfoglalással.  Az előrehaladott betegségnél változatosak lehetnek tünetek, kezdve a gyakori puffadástól, hasi görcsökig. De jellemző étvágytalanság, véres széklet, nyálkás széklet, a hasmenés, emésztési problémák.  Intő jel lehet a hirtelen fogyás, az alsó végtagi visszér vagy visszér-trombózis. Mivel a tünetek összetettek sokszor a páciens nem is gondol arra, hogy panaszait valamilyen béldaganat okozza. Különösképp mert akár más súlyos kórképek is állhatnak a tünetek mögött. A bélcsavarodás és a bélelzáródás is okozhat például haspuffadást és görcsöket.

Szakértő segítség:

Gasztroenterológiai centrumainkban szakképzett kollegák várják, akik akár bódításban elvégzik a szükséges kolonószkópiás vizsgálatokat, azaz vastagbél- vagy végbéltükrözést.